Nuttige Informatie

 

 

 

Gratis Tools

Waardebepaling

Voordat je je woning verkoopt moet je weten welke prijs je kunt vragen. Neem nu alvast die eerste stap via onze gratis online simulatie-tool en ontdek de waarde van je woning.

Gratis Checklist

We hebben een gratis checklist samengesteld voor jou, met alle zaken waarmee je rekening moet houden als je je woning wilt verkopen… Download hem nu!

Gratis webinar

We merken dat er heel wat vragen binnenkomen in onze mailbox! Daarom dat we de meestgestelde vragen even voorgelegd hebben aan Gunter Vanbrabant, één van onze vastgoedexperts. Een deskundig antwoord op al die vragen vind je in onze eerste webinar, helemaal gratis natuurlijk!

FAQ’S

Ontdek hier de meest gestelde vragen over zelf je huis verkopen.

Wat doet "Zelf je woning verkopen" nu juist?

Wij zijn een informatieplatform dat je helpt bij de verkoop van je woning, met gratis tips en advies…

Beslis je uiteindelijk om echt zelf je woning te verkopen, dan kun je bij ons extra ondersteuning inschakelen (zoals fotoshoot, extra begeleiding,…) zodat je onafhankelijk van een makelaar, zelf je woning kunt verkopen.

Ook voor de nodige attesten kun je ons inschakelen.

Wie bepaalt de vraagprijs?

Er is maar 1 iemand die je vraagprijs bepaalt en dat ben je zelf!

Maar, laat ons eerlijk zijn, iedereen is “verliefd” op zijn eigen woning. Je kunt dus best onafhankelijk advies aanvragen, zodat je wel een realistische prijs vraagt.

Uiteraard vraag je dan best iets meer dan de waarde van je woning. Tijdens onderhandelingen kun je dan alsnog een toegeving doen.

Wil je echt zeker zijn dat de prijs die jij vraagt een goede prijs is (en dat je dus niet veel geld misloopt door te weinig te vragen), neem dan zeker even contact op met één van onze vastgoed-experts.

Wat is een EPC-certificaat?

Energiezuinigheid is nog nooit zo “hot” geweest.

Daarom is het EPC-attest, voluit is dit het energieprestatiecertificaat, één van de belangrijkste documenten bij de verkoop van je woning… Tevens is dit certificaat ook verplicht. Zorg dus dat je een EPC-attest hebt voordat je je woning verkoopt!

Het EPC geeft  aan hoe energiezuinig je woning of appartement is. Het kengetal op het certificaat drukt hierbij uit hoeveel energie het pand verbruikt per vierkante meter per jaar. Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger de woning!

Daarnaast vind je op het EPC ook tips en advies om de energiescore te verbeteren, maar als eigenaar/verkoper van je woning, ben je niet verplicht om deze uit te voeren.

Wil je een EPC-attest aanvragen? Dat kan via onze website!

Wat is een asbest-attest?

De Vlaamse regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001, in kaart brengen. Om die reden zal je vanaf 23 november 2022 bij de verkoop van zo’n woning een
asbestattest moeten kunnen voorleggen. Op die manier zal de koper weten waar er asbest aanwezig is in het gebouw en kan hij hier correct mee omgaan.

Tegen 2032 zal iedere eigenaar van een gebouw, gebouwd voor 2001 over een asbestattest moeten beschikken.

Ben ik vrij in notariskeuze?

Bij de verkoop van een onroerend goed betaalt de koper de kosten van de notaris. Toch betekent dat niet dat hij alleen beslist wie als notaris wordt aangesteld.

Je bent het eens
Als je als koper en verkoper het eens bent over de aan te stellen notaris is er geen probleem. In dat geval ben je vrij een beroep te doen op de notaris van jullie gezamenlijke keuze. Vermeld in de compromis welke notaris precies worden gelast met de opmaak van de authentieke verkoopovereenkomst. Op die manier vermijd je latere discussies.

Ieder kiest zijn notaris
Ben je het niet eens, dan kan je elk een eigen notaris kiezen. In dat geval treden er twee notarissen op waarbij de notaris van de koper de akte opmaakt. Dit kost je niets extra. De beide notarissen verdelen dan de erelonen die de koper moet betalen onder elkaar.

Het is nuttig de notaris al te raadplegen vooraleer je een compromis tekent. Hij kan de compromis opstellen of hij kan hem voor jou nalezen en wijzen op de eventuele nadelige bepalingen die erin staan. Hij kan ook suggesties doen om bijkomende afspraken op te nemen.

Wat is een eigendomstitel?

Heb je plannen om jouw huis zelf te verkopen? Weet dan dat je ook als particulier jouw verkoopsdossier helemaal in orde moet hebben voor een juridisch waterdichte verkoop. Dit verkoopsdossier bestaat uit een aantal officiële attesten en documenten, waaronder ook de eigendomstitel van jouw woning. Ontdek hieronder wat een eigendomstitel juist is en wat je moet doen als je de eigendomstitel van je woning niet meer vindt.

Wat is een eigendomstitel?
De eigendomstitel is een document dat bewijst dat je de eigenaar bent van de woning. In de meeste gevallen is de eigendomstitel de authentieke verkoopakte, maar het kan ook een schenkingsakte of een akte van vereffening of verdeling van een erfenis zijn.

Heb ik mijn eigendomstitel nodig om mijn woning te verkopen?
Zeker! Het is één van de belangrijkste documenten want enkel dit document toont officieel aan dat je de eigenaar van de woning bent. Daarnaast staan ook eventuele erfdienstbaarheden op de eigendomstitel vermeld en zullen hierin soms ook voorkooprechten of een recht van wederinkoop worden vermeld

Waar kan ik de eigendomstitel vinden?
Een kopie van de eigendomstitel heb je na het verlijden van de aankoopakte van je woning thuis ontvangen. Het origineel blijft bij de notaris.

Help, ik ben mijn eigendomstitel kwijt. Wat nu?
Geen nood, je kan steeds een kopie aanvragen bij de notaris die de eigendomsakte van je woning heeft verleden. Weet je niet meer welke notaris dit heeft gedaan? Dan kan je dit opvragen via het Registratiekantoor van je provincie.

Hoe bereid je best een bezichtiging voor? 3 tips!

Heeft je zoekertje de gewenste interesse gewekt van kandidaat-kopers? Goed nieuws! Weer een stapje dichter bij de verkoop van je huis. Het volgende op de lijst: de huisbezoeken. Met deze drie simpele trucjes trek je de geïnteresseerden over de streep om jouw woning een kans te geven. Een voorbereid verkoper is er twee waard!

1 Werk schoonheidsfoutjes weg
Ontbreekt er al jaren een gordijnkast in de woonkamer, maar is het er nooit van gekomen om ze te installeren? Doe dit dan vóór je zelf van start gaat met de verkoop en liefst nog vóór de bezoekers komen. Ook ontbrekende tegels, lekkende kranen en piepende deuren neem je het best onder handen alvorens je jouw woning openstelt voor kandidaat-kopers. Een afgewerkt huis oogt nu eenmaal interessanter dan een woonst met haken en ogen eraan, zelfs als de geïnteresseerden verbouwplannen hebben.

2 Opgeruimd staat netjes
Nú is het moment om je kroost aan het werk te zetten. Zorg ervoor dat alle bedden zijn opgedekt, de rolluiken en gordijnen overal open zijn, de afwas netjes in de kast staat en vuile was nergens rondslingert. Ziet alles er piekfijn uit? Berg dan je persoonlijke tierlantijntjes een poosje op. Zelfgemaakte schilderijen en gezinsportretten maken het moeilijker voor kijkers om zichzelf in de woning voor te stellen. Plaats ook huisdieren en hun spulletjes even buiten beeld. Sommige mensen knappen af op een hondenhoekje in de keuken.

3 Gezelligheid troef
Een geurkaarsje hier, een bloemetje daar. Hoe meer de bezoekers zich thuis voelen in jouw huis, hoe meer ze geneigd zullen zijn om er ook effectief hun nieuwe thuis van te maken. Speel in op alle zintuigen met kleurrijke bloemen, frisse parfums en aangename temperaturen. Je huis toont het mooist bij het vallen van de avond, maar kan ook met sfeerverlichting prima uit de verf komen. Vermijd te fel en te zwak licht, net als onfrisse geuren. Vis of spruitjes zet je op de bezoekdag beter niet op het menu.

Vastgoedfotografie, loont het de moeite?

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Iemand die een woning wilt kopen zal eerst foto’s willen zien, vallen deze in de smaak dan gaat die persoon over tot een bezichtiging. Daarom zijn goede foto’s noodzakelijk.

Een vastgoedfotograaf doet niets anders dan foto’s van nemen van verschillende eigendommen. Deze kan als de beste de sterke punten van een woning in de spotlight zetten. Dat zorgt er vaak voor dat je meer geïnteresseerde kopers over de vloer zult krijgen dan wanneer je zelf je foto’s maakt.

Heb je nood aan een goede vastgoedfotograaf? Dan helpen we je graag aan goed adres!