Het lijkt wel alsof elke verbouwing een cascade aan regels met zich meebrengt. Een belangrijk onderdeel dat niet over het hoofd mag worden gezien, is het Kadastraal Inkomen (KI). Het niet tijdig aanpassen ervan na verbouwingen kan leiden tot boetes en kopzorgen. Maar wanneer is zo’n aanpassing nodig en hoe ga je te werk?

Wat is dat nu precies, Kadastraal Inkomen?

Het Kadastraal Inkomen (KI) is niet zomaar een cijfer; het is een cruciale graadmeter voor de waarde van je woning. Dit inkomen vertegenwoordigt het jaarlijkse netto-huurinkomen in 1975, vermenigvuldigd met de indexatiecoëfficiënt van 2023 (2,0915). Factoren zoals ligging, oppervlakte en comfortniveau spelen hierbij een rol. Het KI vormt de basis voor belastingen en heffingen, zoals de onroerende voorheffing.

Wanneer moet het Kadastraal Inkomen aangepast worden?

Bij de aankoop van een nieuwe woning wordt het Kadastraal Inkomen uiteraard opnieuw berekend. Maar gedurende de jaren kan het veranderen, vooral na verbouwingen.

Kadastraal Inkomen wijzigt

Extra woonruimte of aanzienlijke comfortverbeteringen leiden tot een stijging van het KI. Denk aan een veranda, een zolderruimte die omgebouwd wordt tot slaapkamer, of de installatie van een carport. Let op, het moeten wel fundamentele ingrepen zijn, zoals de installatie van centrale verwarming.

Kadastraal Inkomen wijzigt niet

Verbouwingen die gericht zijn op energiezuinigheid, zoals isolatiewerken, de installatie van een zonneboiler of warmtepomp, het vervangen van enkele beglazing door dubbele of drievoudige beglazing, het vernieuwen van een verwarmingsketel door een energiezuinig model, of het plaatsen van zonnepanelen, hebben geen directe invloed op het KI.

Hoe geef je verbouwingen aan en wat als je dat niet doet?

Na voltooiing van de verbouwingen heb je 30 dagen de tijd om het kadaster op de hoogte te stellen en een herberekening van het KI aan te vragen. Het aangiftedocument vind je op de website van de FOD Financiën en dien je in via MyMinfin of de post. Als je geen aangifte doet en betrapt wordt, riskeer je een boete tot €3.000.

Hoe houdt de overheid dit in de gaten?

De overheid neemt de correctheid van het KI serieus en gaat actief op zoek naar onjuiste informatie. Mensen die verbouwingen aangeven via vergunnings- of subsidieaanvragen ontvangen meestal een aanmaning om het KI te herberekenen. Gemeenten geven informatie door aan de FOD Financiën, zodat zij controleurs kunnen inzetten voor steekproeven.

Kortom, een up-to-date Kadastraal Inkomen is niet alleen van belang voor de overheid, maar ook voor jouw portemonnee. Het vermijden van boetes en het nauwkeurig bijhouden van verbouwingen, zorgen voor een zorgeloze toekomst in jouw energiezuinige, aangepaste woning. Voorkom onnodige stress en ontdek hoe het up-to-date houden van je Kadastraal Inkomen kan bijdragen aan een probleemloos woongenot.