Ben je van plan om zelf je woning te verkopen en een nieuwe te kopen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de recente ontwikkelingen in de vastgoedmarkt en de impact op hypotheken. Recent nieuws wijst erop dat het kopen van een woning duurder is geworden, vooral voor degenen die een lening moeten afsluiten.

Hypotheekrente stijgt en huizenverkoop daalt

Volgens Spaargids.be hebben de hoge hypotheekrentes in 2023 ervoor gezorgd dat veel Belgen de aankoop van een woning hebben uitgesteld. In de eerste drie trimesters van het afgelopen jaar waren de aanvragen voor hypothecaire kredieten op hun laagste niveau sinds 2010. Vooral leningen met een vaste rente op twintig jaar zijn duurder geworden.

Terugval in huizenleningen en hogere verkoopkosten

De stijgende hypotheekrentes hebben geleid tot een daling in het aantal hypotheekleningaanvragen. In het derde trimester van 2023 waren er 15% minder aanvragen vergeleken met dezelfde periode in 2022. Het gevraagde bedrag was 14,5% lager. In vergelijking met twee jaar geleden bedraagt de terugval zelfs meer dan een kwart.

De hogere hypotheektarieven komen bovenop de toegenomen aankoopkosten voor vastgoed. De gemiddelde prijs van een huis in België is met 1% gestegen, en dit bovenop de toenames van 8% in 2021 en 7% in 2020.

Financieel advies bij Zelf Je Woning Verkopen

Als je momenteel overweegt om je woning te verkopen en een nieuwe te kopen kan je ons contacteren want onze experts zijn ook een aanspreekpunt op het gebied van hypotheken. Voor financieel advies en begeleiding bij het kopen van een nieuwe woning kun je terecht bij ons.

In deze uitdagende marktomstandigheden is het raadzaam om goed geïnformeerd te zijn en professioneel advies in te winnen om de beste financiële beslissingen te nemen bij het kopen en verkopen van onroerend goed. Neem contact op met onze experten voor deskundig advies dat aansluit bij jouw specifieke situatie en doelen.