Ben jij van plan om jouw woning of een woning die je gaat kopen te slopen en herop te bouwen? Dan is het goed dat je op de hoogte bent van de wijzigingen van het BTW-tarief voor de werken die je van plan bent. Je hebt waarschijnlijk al wat horen waaien over deze wijzigingen, maar in deze blog leggen we je haarfijn uit wat er  veranderd is en wat je moet weten voor je je plannen in actie brengt.

Achtergrond: Wat was de situatie tot en met 31 december 2023?
Tot en met 31 december 2023 was er in de 32 centrumsteden een verlaagd BTW- tarief van 6% voor de afbraak van een gebouw en de heropbouw van één of  meerdere woningen. Deze regeling was enkel voor particulieren en  rechtspersonen in privéwoningen binnen deze steden, zonder sociale  voorwaarden. 

Buiten deze steden was er een tijdelijke uitbreiding van deze  maatregel tot heel België, met sociale voorwaarden voor particulieren die hun  eigen woning lieten bouwen, voor verhuur in het kader van sociaal  huisvestingsbeleid, of voor aankopen bij bouwpromotoren.

Wat is er veranderd sinds 1 januari 2024?
Vanaf 1 januari 2024 geldt er geen specifieke maatregel meer voor de 32 centrumsteden. Het verlaagd BTW-tarief van 6% voor sloop/heropbouw zal in het  hele land op dezelfde manier gelden voor particulieren en rechtspersonen, maar nu met striktere sociale voorwaarden. Dit geldt voor zelfbouwers en voor diegenen die woningen laten bouwen voor langdurige verhuur in het kader van sociaal huisvestingsbeleid.

Overgangsmaatregelen voor 2024: Belangrijke aandachtspunten
Er zijn wel overgangsmaatregelen voorzien voor de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. In heel België kunnen mensen die een heropgebouwde woning aankochten bij een bouwpromotor gebruikmaken van  deze regeling, op voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw  vóór 1 juli 2023 werd ingediend en alle werkzaamheden gefactureerd of betaald  zijn tot eind 2024.

In de 32 centrumsteden geldt een specifieke overgangsmaatregel voor  particulieren en rechtspersonen die niet voldoen aan de nieuwe sociale  voorwaarden maar wel gebruik konden maken van het verlaagde BTW-tarief  volgens de oude regeling. Ook hier geldt de voorwaarde van een ingediende omgevingsvergunning vóór 1 januari 2024 en betalingen tot eind 2024.