De gemiddelde levensverwachting van een Vlaming is een stuk hoger geworden en dat is goed nieuws, maar de kwestie van erfenissen op een laat moment rijst hierdoor ook. In deze blog verkennen we het belang van tijdig schenken en de tal van voordelen die ermee verbonden zijn, niet alleen fiscale voordelen.

Het belang van tijdig schenken

Een lang leven is natuurlijk goed nieuws, maar we erven daarom ook vaak pas later in ons leven. Het geërfd kapitaal dat we ontvangen, komt vaak op een moment dat we het direct kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor de aankoop of afbetalen van de lening van een woning of het opstarten van een eigen zaak. Echter, de hoge successierechten in België kunnen een struikelblok vormen voor deze plannen.

De voordelen van schenken

Omwille van deze redenen, overwegen steeds meer mensen om niet te wachten tot na hun overlijden, maar om bij leven te schenken. De schenkingstarieven liggen in België doorgaans lager dan de successierechten, wat schenken op fiscaal gebied aantrekkelijk maakt. Op het eerste gezicht lijkt dit een verstandige keuze.

Verder kijken dan fiscale voordelen

Toch is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de fiscale aspecten van schenken. Bij een schenking is er immers sprake van een vorm van ‘verarming’. Het is belangrijk om goed te begrijpen wat de bredere gevolgen zijn voor je vermogen en of dit past binnen jouw financiële strategie op lange termijn.

Het belang van professioneel advies

Een schenking is geen lichtzinnige beslissing. Het is verstandig om professioneel advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een notaris. Een notaris kan samen met jou alle aspecten van een schenking doornemen en beoordelen of het in jouw specifieke situatie voordelig is. Hierdoor kun je met vertrouwen en zekerheid een weloverwogen beslissing nemen. Kortom, schenken kan een slimme zet zijn, maar het is van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn en de juiste stappen te zetten. Een zorgeloze financiële toekomst begint immers bij slimme keuzes in het heden.