Het Vlaams Agentschap voor energie en klimaat (VEKA) heeft onlangs een baanbrekende tool gelanceerd waarmee het controleren van energieprestatiecertificaten (EPC) eenvoudiger wordt dan ooit tevoren.

1. Snel en eenvoudig EPC controleren

Met de nieuwe VEKA-tool kunnen gebruikers in een handomdraai controleren of er een geldig EPC bestaat voor een specifiek adres. Of je nu jouw huidige woning wil evalueren of je bent op zoek naar een energiezuinig appartement, de tool maakt het mogelijk.

Voer simpelweg het adres of het certificaatnummer in en ontdek direct de relevante informatie, zoals het type EPC, de energiewaarde en het bijbehorende label.

2. Belangrijke Informatie voor woningverkoop

Vanaf 2022 zijn alleen EPC’s die na 1 januari 2019 zijn aangemaakt geldig voor woningverkoop. Hoewel de nieuwe tool geen invloed heeft op je publicatieverplichtingen, blijft het nodig om de energiescore of het EPC-label te tonen bij de verkoop van een woning. De tool maakt EPC’s toegankelijker en transparanter, waardoor meer mensen actief betrokken kunnen worden bij het verminderen van hun energieverbruik.

3. Inzicht in EPC-rating voor weloverwogen beslissingen

Wil je weten of een gebouw energiezuinig is? Klik op de link om de EPC-rating te controleren. Het begrijpen van de EPC-rating stelt je in staat weloverwogen beslissingen te nemen over energie-efficiëntie en duurzaamheid, ongeacht tot welke generatie je behoort.