Het beëindigen van een relatie, hoe diep de band ook was, brengt altijd uitdagingen met zich mee. Of je nu getrouwd bent, wettelijk samenwoont, of gewoon je leven deelde, de gevolgen van een breuk variëren. In deze blog werpen we een blik op het proces van scheiden en het beëindigen van samenwonen, met de nadruk op de verschillende stappen die genomen kunnen worden.

Scheiding bij Gehuwden
Wanneer je getrouwd bent, is het stoppen van je huwelijk een juridisch proces dat bekendstaat als echtscheiding. Er zijn verschillende manieren om te scheiden, waarvan ‘onderlinge toestemming’ de meest voorkomende is. Hierbij bereiken beide partners een akkoord over de scheiding. Als dat niet mogelijk is, kan je ook scheiden op basis van ‘onherstelbare ontwrichting van het huwelijk’. Het starten van de echtscheidingsprocedure is geen onmiddellijke vereiste. In sommige gevallen leven partners gescheiden terwijl het huwelijk officieel voortduurt. Als er praktische problemen ontstaan door apart te leven, kan je voorlopige maatregelen aanvragen bij de familierechter.


Einde van Samenwonen: Feitelijk of Wettelijk
Bij feitelijk of wettelijk samenwonen zijn er minder formaliteiten vereist voor het beëindigen van de relatie dan bij een huwelijk. Het ontbinden van deze vormen van samenwonen is minder complex, maar het kan nog steeds uitdagend zijn. Zelfs bij het beëindigen van een wettelijke samenwoning kunnen voorlopige maatregelen nodig zijn. In deze moeilijke tijden kan een notaris waardevol advies bieden over rechten en plichten bij een relatiebreuk.


Rol van de Notaris
Een notaris kan een cruciale rol spelen tijdens een relatiebreuk, vooral wanneer onroerend goed, zoals een gezamenlijke woning, betrokken is. Soms is het verplicht om een notaris te raadplegen als er geen overeenstemming is over de verdeling van goederen of schulden.


Advies en Informatie in Tijden van Crisis
De notaris staat klaar om advies te verstrekken en te informeren over de complexe aspecten van een relatiebreuk. Of het nu gaat om het begeleiden bij voorlopige maatregelen of het verduidelijken van juridische verplichtingen, een notaris kan een waardevolle bron van ondersteuning zijn.


In deze emotionele periode is het van essentieel belang om op de hoogte te zijn van je rechten en plichten. Het begrijpen van de formele stappen bij een relatiebreuk is een cruciale stap naar het navigeren door deze uitdagende tijd. Het doel is om helderheid te verschaffen en ondersteuning te bieden, zodat elke individuele generatie weloverwogen beslissingen kan nemen tijdens deze moeilijke overgangsfase.