Het is zover, jouw woning staat te koop en je hebt de eerste bezichtigingen al ingepland.
Maar wat doe je wanneer je een bod krijgt? Wat als het wel of niet in lijn ligt met jouw verwachtingen? En tot waar kan je zakken in prijs?
We geven je in deze blog tips hoe je het best reageert op een bod en wat je kan doen om jouw gewenste prijs te krijgen voor de woning.
entHet is zover, jouw woning staat te koop en je hebt de eerste bezichtigingen al ingepland.
Maar wat doe je wanneer je een bod krijgt? Wat als het wel of niet in lijn ligt met jouw verwachtingen? En tot waar kan je zakken in prijs?
We geven je in deze blog tips hoe je het best reageert op een bod en wat je kan doen om jouw gewenste prijs te krijgen voor de woning.
- Zorg ervoor dat je een officieel bod krijgt
Let er goed op dat, wanneer je een bod ontvangt, het ook een officieel bod is. Dat geeft jou alvast een zekerheid dat het bod serieus en rechtsgeldig is.
Een officieel bod is schriftelijk en bevat:
- Het adres van het pand
- De prijs die geboden wordt
- De geldigheidsduur van het bod
- Opschortende voorwaarden (bijvoorbeeld: onder voorbehoud van goedkeuring van de lening door de bank, bepaalde renovaties die je nog gaat uitvoeren, onderlinge afspraken,…)
Degene die het bod uitbrengt bindt zicht aan jou als verkoper voor de duur dat deze aangeeft in het bod. Indien jij dit bod aanvaardt, kan de geïnteresseerde koper hier niet meer op terugkomen.
- Bepaal je minimumprijs en verdedig je vraagprijs
Is de prijs die geboden wordt lager dan jouw vraagprijs? Geen zorgen. Het is heel gewoon dat een geïnteresseerde koper een prijs biedt die ongeveer 10% onder jouw vraagprijs ligt bij het eerste bod.
Het is belangrijk dat jij voor jezelf een minimumprijs vastlegt. Dit geeft je een duidelijke ondergrens om op terug te vallen en helpt je voorkomen dat je geen bod accepteert dat te laag is. Het is echter ook belangrijk dat je jouw vraagprijs kan verantwoorden en hier ook niet meteen van afstapt.
Heb je de waarde van je huis laten schatten door zelfjewoningverkopen.be? Dan heb je een ijzersterk argument om je vraagprijs te verdedigen.
Som ook eens op wat de sterke punten van je woning zijn. Voordelen voor de koper zoals bijvoorbeeld: een airco systeem, nieuwe vloeren, zonnepanelen, een warmtepomp of een top EPC-waarde. Dat zijn prima argumenten die je kan geven wanneer je de koper tegemoet komt met een antwoord op het eerste bod.
- Wees voldoende flexibel
Bij het onderhandelen over de prijs is het belangrijk dat je goed luistert naar de argumenten van de tegenpartij en je bereid bent om te onderhandelen over de prijs of over andere voorwaarden van de verkoop. Probeer hun motieven en behoeften te begrijpen.
Onderhandelen kan soms emotioneel worden, maar het is belangrijk dat je emoties achterwegen laat en je richt op feiten en cijfers en dat je altijd beleefd blijft.
- Compromitteer
De kans dat je exact krijgt wat je wilt is zeer onwaarschijnlijk, stel je in de onderhandelingen open op en wees voldoende bereid om te compromitteren.
Akkoord gaan met een iets lagere prijs kan er vaak voor zorgen dat de koper bereid is om de verkoop sneller af te ronden.
Vind je het moeilijk om een realistische prijs te bepalen of om onderhandelingen te doen? Dan staan de experten van Zelfjewoningverkopen.be klaar om je verder te helpen!