Ben jij van plan om je woning te verkopen in 2023? Dan is het goed om te weten dat er vanaf 1 januari 2023 een renovatieplicht geldt voor residentiële gebouwen.

Bij een woning met een EPC-label E of F die gekocht wordt in 2023, geeft de overheid de nieuwe eigenaar 5 jaren de tijd om de woning te renoveren tot er minimum een label D of lager aan de woning wordt toegekend.

Wanneer dat label niet tijdig gehaald wordt, kan er een boete opgelegd worden van 500 tot 200 000 euro én wordt er een nieuwe termijn bepaald waarop het label toch gehaald moet worden. 

Dit is de eerste stap in het lange termijn plan van de overheid om tegen het jaar 2040 alle woningen op EPC-niveau A te hebben.

Kreeg jouw woning nog een EPC-label A,B,C of D?

Met een label A, B, C of D hoeft jij je nog niet meteen zorgen te maken. Jij en de nieuwe eigenaar zijn nog tot 2028 gerust dat er geen renovaties verplicht worden.

Op termijn moeten echter alle residentiële gebouwen een EPC label A kunnen voorleggen.

Verkoop jij je woning en heeft deze nog een EPC-label E of F?

Wanneer jouw EPC-label slechter scoort dan een D, dan wordt dat een bepalende factor in de waarde van je woning.

Weet dat de nieuwe eigenaars niet alleen renovaties gaan moeten incalculeren aan je woning die zij wensen qua esthetische of praktische aanpassingen; de mensen die jouw woning kopen zijn ook verplicht om binnen 5 jaar na aankoop te hebben geïnvesteerd in renovaties met een positieve impact op het EPC-label.

Deze extra investeringen gaan ze ongetwijfeld mee incalculeren in het totaalplaatje van de kostprijs van de woning.

Volg het advies op van je keurder!

Wanneer je een officiële keurder laat langskomen om jouw EPC-label te meten ga je in het verslag ook een pagina terugvinden met aanbevelingen.

Deze aanbevelingen gaan je helpen om het label niveau op te krikken. Kijk tussen de aanbevelingen of er nog aanbevelingen binnen jouw budget passen voor je je huis op de markt zet.

Vaak gaan de aanbevelingen over isolatie van muren of daken, zonnepanelen plaatsen en betere beglazing van de vensters. Wanneer je deze aanpassingen maakt, laat je opnieuw een keurder komen en leg je bij verkoop jouw betere EPC-label voor.

Zijn de investeringen te groot of is net het EPC-label de reden dat jij je huis verkoopt?

Laat de aanpassingen dan over aan de nieuwe eigenaars, maar weet wel dat je hen moet inlichten van je label en dit als onderhandelingsargument zal gebruikt worden om jouw vraagprijs naar beneden te brengen.

Weeg grondig af wat de nodige investering is ten opzichte van het verlies in waarde van jouw woning bij verkoop.