Als je van plan bent je eigen woning te verkopen, is de eerste stap het takenpakket van een makelaar overlopen om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Zonder makelaar zijn al deze opdrachten alleen voor jou. Dit kan best lastig zijn zonder enige ervaring. 

Wat doet een makelaar nu precies?

Correcte waardebepaling

Een realistische vraagprijs is van essentieel belang bij de verkoop. Wanneer jij je huis aan een correcte prijs te koop zet, kan de verkoop vlotter verlopen.

Bij een te hoge vraagprijs worden potentiële kopers afgeschrikt.

Zo blijft de woning vaak veel te lang te koop staan waardoor de verkopers uiteindelijk toch de prijs moeten verlagen om het pand verkocht te krijgen. 

Uitgebreid klantenbestand

Een makelaar beschikt over een hele lijst met contactgegevens en de voorkeuren van potentiële kopers. Aan de hand van deze lijst bekijken ze welke potentiële kopers matchen met jouw woning. 

Advertenties

Makelaars weten als de beste op welke kanalen ze jouw woning moeten publiceren. Niet voor iedere woning werkt dezelfde marketingstrategie.

Om een geslaagde advertentie te plaatsen zorgt de makelaar ook voor een professionele fotoreportage. 

Attesten opvragen

Er zijn heel wat attesten verplicht bij de verkoop van je woning. Enkele van deze attesten heb je nodig nog voordat je je woning ergens publiceert.

Bezichtigingen en opvolging

Een makelaar zou een makelaar niet zijn als hij geen bezichtigingen zou doen. Steeds op een professionele manier en met kennis over jouw woning, zorgt hij voor een aangename bezichtiging voor iedere potentiële klant. Na de bezichtigingen houden ze contact met de opdrachtgever en de potentiële koper(s).

Bovenstaande opsomming bevat de belangrijkste taken van de makelaar maar zeker niet  alle manieren waarop een makelaar de verkoop van een pand ondersteunt. . Deze blog geeft je een beeld van wat er allemaal bij de verkoop komt kijken, zodat jij kan inschatten of je dit zelf wil doen. 

Klaar om je huis zelf te verkopen?

Bekijk dan zeker ook onze andere blogs. Hierin staat alles haarfijn uitgelegd om jou te helpen met het verkopen van je woning.